Afloop

Afloop hebben we nodig voor de snijmachine. Zorg altijd dat je kleuren of afbeeldingen doorlopen. Ook met de snijmachine kan er een licht verschil zijn bij het snijden en je wilt toch geen witrandje langs je mooie gekleurde drukwerk! Bij het meeste drukwerk op papier wordt 3 mm afloop gevraagd, bij spandoeken of vlaggen is dit meestal 10 mm. Voorbeeld: bij een A4 van 210 x 297 mm vragen wij een aangeleverd bestand (met afloop) van 216 x 303 mm. Dit wordtt ook wel het drukformaat genoemd.

Binnenwerk

Dit zijn alle pagina’s binnen in een brochure/boek exclusief de omslag/cover.

Brocheren

Vouwen en nieten van drukwerk in de rug.

CMYK

CMYK is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor het meeste drukwerk en printen. We noemen dit fullcolour drukwerk of vierkleurendruk. Dit is opgebouwd uit 4 kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart).
4/0 bedrukt: voorkant fullcolour bedrukt / achterkant onbedrukt
4/4 bedrukt: voorkant fullcolour bedrukt / achterkant fullcolour bedrukt

Contour snijden

Het snijden van papier of karton in een specifieke vorm met behulp van een (digitale) stansvorm.

Couverteren

Verpakken van drukwerk in enveloppen.

Doorschrijfpapier

Papier waarop de tekst of afbeelding door het papier heen wordt gedrukt, waardoor er direct een kopie ontstaat op het onderliggende vel.

DPI

Dit is de afkorting voor ‘Dots Per Inch’ ofwel het aantal puntjes per inch. Hoe meer van deze puntjes op een klein oppervalk staan, hoe scherper de afbeelding. Voor drukwerk is 300 dpi het ideale aantal puntjes.

Fullcolour

Fullcolour drukwerk bestaat uit 4 kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit wordt ook wel CMYK genoemd of vierkleurendruk.

Lamineren

Een transparante folie aanbrengen over het drukwerk om het drukwerk te beschermen en de levensduur te verlengen. U kunt kiezen uit glanslaminaat, matlaminaat, krasvast matlaminaat en zijdematlaminaat.

Lettercontouren

Dit is tekst omgezet naar lijnen. Dit zorgt dat de tekst scherp wordt afgedrukt. Dit is meestal van toepassing bij drukwerk op bijvoorbeeld textiel, doek of reclameborden.

PDF

Het meest geschikte bestand voor drukwerk en printwerk is een PDF bestand. Je kunt tegenwoordig uit veel opmaak programma's makkelijk publiceren.

PMS / Pantone

PMS (Pantone Matching System) is een kleursysteem dat wereldwijd gebruikt wordt. Elke kleur heeft een uniek nummer. Met behulp van de PMS-waaier kunnen drukkers deze kleurnummers exact maken zodat het kleurverschil minimaal is.
1/0 bedrukt: voorkant met 1 PMS kleur bedrukt / achterkant onbedrukt
3/0 bedrukt: voorkant met 3 PMS kleuren bedrukt / achterkant onbedrukt
2/1 bedrukt: voorkant met 2 PMS kleuren bedrukt / achterkant met 1 PMS kleur bedrukt

RGB

RGB is een kleurensysteem op basis van 3 primaire kleuren: Rood, Groen en Blauw. Dit is bijvoorbeeld voor kleurweergave op tv of beeldscherm.

Rillen

Een geperste gleuf op een plaats waar een vouw moet komen. Hierdoor is de vouw makkelijk te maken en wordt voorkomen dat het papier beschadigt bij het vouwen.

Snijtekens

Snijtekens geven de plekken aan waar er gesneden moet worden.

Spot UV-lak

Een speciale techniek waarbij er een glanzende laag op een specifiek deel van het drukwerk wordt aangebracht, om deze extra te benadrukken.

UV-lak

Een speciale laklaag die op het gehele drukvel wordt aangebracht en vervolgens wordt uitgehard met behulp van UV-licht.

Veiligheidsmarge

De veiligheidsmarges zijn bedoeld om alle informatie op jouw ontwerp ook daadwerkelijk gedrukt te krijgen. Wij raden om belangrijke informatie minimaal 3 mm van de snijrand te plaatsen.

Zelfkopiërend papier

Papier waarop de tekst of afbeelding door het papier heen wordt gedrukt, waardoor er direct een kopie ontstaat op het onderliggende vel.

Digitaal drukwerk

Digitaal drukwerk wordt gemaakt op digitale printers, dit wordt tegenwoordigveel gebruikt voor kleinere oplages. 

Offset drukwerk

Offset drukken is een van de meest gebruikte druktechnieken. Het is een druktechniek waarbij aluminium drukplaten worden gebruikt. 

EPS bestand

Een EPS bestand is een grafisch bestand, ook wel vector bestand genoemd. Dit wordt veel gebruikt om logo's, huisstijl en lijntekeningen op te slaan. Het brengt het bestand haarscherp in beeld en is onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. EPS bestanden worden voornamelijk gebruikt door professionals in de grafische design industrie, je kan dit alleen openen met een grafisch programma zoals Adobe Illustrator.